title : SOUTH LAB 南方
support staff : Haruya Yamamoto
type : interior
location:3-7-3 Kinshi, Sumida-ku, Tokyo
program : Chinese restaurant
floor area : 68.98㎡
construction : TNK planning
photo : Takeshi Tokitsu
start date : 12/2018
completion : 05/2019
As in its name “Lab”, this restaurant conducts daily research to find best combination of homegrown vegetables and wine in serving Cantonese / Chauzhou cuisine
For this reason, the interior is made with minimal walls, kitchen equipment and furniture side by side to allow its interior to grows as the store evolves.
In such a plain space, the lighting is planned to highlight the purpose of each area.
Entrance, where vegetables are sold, has lightings only inside of display shelves and refrigerator to highlight ingredients .
Kitchen has brighter light that illuminates whole area to bring busy vibe to whole restaurant.
And above each table where customers seats, pendant lights illuminates dishes on the table to make dishes the main players
We aim to create bustling space like a part of city by combining three space of different qualities.
We expect the restaurant to become vibrant store with a cinematic dystopia feeling, under the foot of Sky Tree, in the multinational city, Kinshichou,
”ラボ”と店名にあるように広東料理/潮州料理と自家製栽培の野菜そしてワインを日々組み合わせ研究し提供するお店です。
このため内装は極力壁をつくらず厨房機器と家具を並べるだけにし、
これからのお店の進化にあわせて成長できる内装としました。
その飾り気のない空間で用途が明確になるよう照明計画をしています。
野菜を販売するエントランスは食材を際立たせために冷蔵庫や陳列棚内の内照照明だけとし、厨房ではその慌ただしさが店頭まで伝わるよう一際明るい全体照明に、そして客席では卓上の料理が主役となるようペンダント照明を中心としました。質の異なる3つの空間が隣り合わせることで都市の一部のような賑わいのある空間を目指しています。
スカイツリーの足元、多国籍な人種があつまる街錦糸町でどこか映画的なディストピア感ある、活気あるお店になることを期待しています。