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title : New Lucky 新楽記

type : interior

location:2-7-1 Wakaba, Shinjuku-ku, Tokyo

program : Chinese restaurant

floor area : 96.34㎡

construction : ENTA INDUSTRY

furniture work : PROMENADE FURNITURE

pendant light:record/Katsuhiro Saitoh

picture framing : katasumi.frame /Masashi Mikuma

neon sign:SHIMADA NEON

photo : Takumi Homma 

translation:Kazuko Sakamoto 

start date : 07/2024

completion : 12/2024

This project is a restaurant featuring authentic Hong Kong cuisine from the 80s and bio wines.
We designed an open stage-like kitchen so customers can see various cooking methods, such as steaming, baking, and frying, more closely at hand.
After preparation, the ingredients are hung on the counter bordering the seating area. They are then cooked, arranged on plates on the counter, and handed to the service staff, creating a lively atmosphere like a market.
Because many of the dishes are suitable for sharing among groups, two types of variable tables are available for seating. One of them, a 700 mm × 700 mm square table, is made of oak wood finished with a naguri process (a traditional Japanese wood-shaving technique) with concave and convex edges resembling moldings, so when the tables are placed side by side, they fit together perfectly and look like a single long table. 
The other is a round table. The owner said, “In Hong Kong, when many people get together for a meal, they bring a large round top and put it on a small table, and everyone sits around it.” This inspired us to design a four-person table that can accommodate eight persons by putting a ring-shaped top around it. A leather belt is attached to the edge of this ring. The belt ends, which are joined by magnets, can be removed, and the ring can be suspended from the ceiling using a lashing belt, allowing it to be arranged in the store like a screen.
The wine cellar and cupboard are consolidated next to the kitchen. The cupboard has a depth of over 600mm, and it stores many glasses and plates using a drawer-type storage system that makes it easy to take them out.
Ceiling-mounted equipment has been consolidated into equipment racks to organize the interior within a tight budget. Lighting, air conditioning piping, and fire prevention equipment have been embedded, and these equipment racks have been carefully arranged according to the layout of the beams and the lighting and fire prevention plans, creating an organized ceiling surface with minimal work.

80年代のオーセンティックな香港料理とビオワインをテーマにしたレストランの計画。
蒸す焼く揚げると様々な調理方法を、より身近に感じられるようにステージのようなオープンな厨房を計画した。仕込みが終わった食材は客席との境のカウンター上に吊り下げられ、カウンター上でデシャップされ、まるで市場のような賑やかさを演出している。

大勢で食べることが楽しい料理が多いため、客席には可変性のある2種類のテーブルを用意している。700*700の角テーブルはなぐり加工が施されたナラ材を仕上げとし、小口にモールのような凹凸を施し、テーブルを並べた時にこのモールが噛み合うことで一つの長テーブルに見えるように設えた。
もうひとつのラウンドテーブルは「現地だとたくさんの人が集まった時、大きな円盤転がしてきて小さなテーブルに載っけてみんなで囲むんだよね」というオーナーの一言から、コンパクトな4人席のテーブルにリングを被せることで8人席になるテーブルを計画した。このリングの小口には皮ベルトが巻かれており、磁石でくっついているベルト端部を外し天井からラッシングベルトで吊下げることで衝立のよう店内に配置できるようにしている。

ワインセラーと食器棚は厨房脇に集約し、食器棚は大量のグラスとお皿を収納するために600mm以上の深い奥行きとし、すべて取り出しやすいように引き出し型の収納とした。

限られた予算でインテリアを整理するために天井面の設備は設備ラックに集約させている。照明/空調配管/防災設備を埋め込み、この設備ラックを梁の形状と照明/防災計画を同時に考えながら丁寧に配置することで少ない手数で整理された天井面をつくる工夫をした。

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